As hari 1st Ramadhan, hari pertama kita semua (muslim) menunaikan ibadah puasa...sebelum aku meneruskan entry merepek and berleter aku, meh sini aku nak share something.... :)
Doa malaikat Jibril menjelang Ramadhan, "Ya Allah tolong abaikan puasa umat Muhammad, apabila sebelum memasuki bulan Ramadhan dia tidak melakukan hal-hal yang berikut" :Oleh itu, aku dengan rendah diri and ikhlas meminta maap kat semua, dari hujung rambut hingga hujung kaki...We're human being, mulut pulak memang lancang, memang kompem ada sakit kan hati sape-sape...maap kan saya okay :)
- Tidak memohon maaf terlebih dahulu kepada kedua orang tuanya (jika masih ada)...
- Tidak berma'afan terlebih dahulu antara suami isteri..
Maka Rasulullah pun mengatakan Amin sebanyak 3 kali.. Dapatkah kita bayangkan, yang berdoa adalah Malaikat dan yang meng-aminkan adalah Rasullullah dan para sahabat, dan dilakukan pada hari Jumaat..
- Tidak bermaafan terlebih dahulu dengan orang-orang sekitarnya..
Dapat pulak hari ni aku nak share resepi red velvet cake, lagi la aku nak minta maap....mana la tahu resepi aku ni membuat kan orang terliur atau menggugat iman sape-sape untuk berpuasa...bajet kek sedap sangat la tu
Bagi sesiapa yang tak tahu red velvet kek tu ape...meh sini aku translate kan nama nye, kek baldu merah...cuba sebut perlahan-lahan, KEK BALDUU MERAH ...glamour kau nama dia, aww
Dan sudah semestinya warna kek ini pon color merah....kalau kek dia bukan warna merah, haruslah bukan red velvet nama nye, maybe blue, green or pink velvet ?? sungguh tak mengancam !
Red velvet cake ni agak susah nak dapat kat bakery-bakery biasa, Secret Recipe pon tak ade...kalau teringin nak makan pon, kena beli online....nampak tak limited edition nye kek tu? bila limited, makna nye sedap la!
Basically ni la antara ingredients nak buat cake ni....mostly barang-barang nye standard macam barang buat kek biasa...cuma some items je yang berbeza and a bit costly....tapi tak de la melampau sangat, agak-agak dalam RM30 je gitu ....
Susu segar and cream cheese....susu segar ni, tak kisah la ape-ape jenama pon, yang full cream ke, low fat ke, yang penting susu segar....bukan susu ibu mahupun susu kambing ! Cream cheese pun camtu jugak! aku lagi suggest kan beli jenama Philadelphia, sebab ianya lagi sedap but mahal sikit....aku beli jenama Tatura sebab tu je yang ada kat Tesco :(
Ini bukan butter biasa yer.....harus and wajib la beli UNSALTED butter, which is lebih mahal daripada salted butter....menyampah kan dengar?? yeahhh me too....agak leceh sebenarnye nak cari butter ni, tak banyak pilihan....so aku beli the cheapest one :) jimat wey jimat
LANGKAH PERTAMA
Panaskan oven, 175 darjah celcius
250 gm tepung gandum
1 sudu teh baking powder
1 sudu kecil garam halus
2 sudu teh cocoa powder
Ayak kan semua bahan di atas and ketepikan...
LANGKAH KEDUA
240ml susu segar
2 sudu teh cuka makanan / jus lemon
2 sudu teh pewarna merah
Tuangkan kedalam satu bekas, perap selama 10minit...ketepikan...campuran ni la kita panggil sebagai buttermilk ok?
LANGKAH KETIGA
150gm unsalted butter
100gm gula castor / gula pasir
200gm gula perang
1 sudu teh asen vanila
Pukul sampai kembang, sampai butter tadi putih and gebu...bila adunan tadi dah kembang and gebu, masukkan 2 biji telur....masuk satu-satu tau, jangan tunag dua biji telur sekali...pukul lagi sampai kembang lagi !
Masukkan bahan (LANGKAH PERTAMA) berselang-seli dengan buttermilk (LANGKAH KEDUA) kedalam adunan tadi...gaul sampai rata and ketepikan
LANGKAH KEEMPAT
2 sudu teh cuka makanan
1 sudu teh soda-bikarbonat
Campur kan kedalam satu besar, larutan ni akan berbuih macam asid-asid gitu...ohh jangan panic mahupun teruja...bila dah berbuih tu, cepat-cepat masukkan kat adunan (LANGKAH KETIGA) tadi tau..Gaul rata
Masukkan kedalam loyang, and bakar selama 25-30 minit...suhu ?? 175 darjah celcius okay!
Bila dah masak, tunggu sampai kek tu sejuk, baru boleh hias tau...
CREAM CHEESE FROSTING
250gm cream cheese
30gm butter
1 sudu kecil asen vanilla
1 sudu besar susu segar
100gm gula icing (blend aje gula pasir tu sampai halus)
Pukul semua bahan diatas sampai kembang !
*Cream cheese sedap dimakan bila sejuk...so bila dah tepek2 kat atas kek tu, simpan dalam peti sejuk dulu before makan ok :)
Walaupun selekeh and tak cantik pon....tapi aku bangga...HAHA....at least, aku berjaya buat bezday kek untuk abang and akak ipar aku...and I managed to make Fakhri's cake, specially design for him :)
Obviously, kek ni memang sedap tau...jangan takut untuk mencuba ok, kalau tak jadi, at least kita belajar :)
3 comment:
wahaa, kalau bukak blog yien, mesti terliur. =='
postingan yang bermanfaat,
kunjungan dan silaturahmi, salam ramadlon
selamat manjalankan ibadah puasa
semoga tetap sehat, banyak makan banyak ibadah
saya numpang follow....743
sudilah kiranya follow back
Thank you, terima kasih.
ditunggu yah...
Suka tengok cara memasak ni, sebab steps dia terang ^__^
Post a Comment