Monday, October 31, 2011

Tinggal "JEJAK" biar la betul ckit

Ehhh ni bukan entry tok newbies ke noobs ke....pape je la...ni randomly said...
Aku sape je kan nak bagi ceramah kat other bloggers, aku ni pon merangkak lagi....

Sape je yang tak kenal Shoutbox kan...Shoutmix ke pape je la yang berkaitan dengan "tinggal jejak" ni....

Ehhh aku bukan nak cite pasal shoutbox yang kiut miut, atau sarat, atau buruk ke pape je la...ohhh tidak sama sekali...sebab aku bukan pengkritik yang bertauliah.....


Aku juz nak BAGI PENDAPAT pasal cara-cara nak tinggal jejak yang betul...



BOLEH TULIS NAMA TU BETUL-BETUL TAK??





Pada aku la kan, pe kata kalau korang sama kan nama korang yang kat Shoutbox tu dengan nama korang yang bakal appear bila korang FOLLOW blog...

MOTIF???

See....kalau korang shout orang tu... "Follow your blog babe, plzz follow me back"
Then owner blog ni pon cari la, betul ke ko ni follow die...cari punye cari, tengok-tengok tak de pon nama korang kat list FOLLOWER die yang berjuta tu...
Ko wat owner blog rasa ko ni penipu, tak follow tapi ngaku follow...
Yerrrr akan timbul salah faham kan??

So how??



BOLEH TAK TULIS LINK BETUL-BETUL??



Bab ni paling penting la wey....Plzzzz tulis link blog korang...TULIS dengan BETUL....
Nak aku ajar ke??

http://linkblogkorang.blogspot.com
Make sure korang gune simbol yang betul....fine kalau masih tak leh nak hafal jugak....juz tulis cmni je k..

linkblogkorang.blogspot.com

Die tetap kuar nanti..yang penting wajib ade .blogspot.com tu....

In case kalau korang TAK HAFAL link korang yang berbahasa Portugiese tu...tu sebab tak leh nak hafal kan...korang wat cmni k....


Di jamin tak de kesalahan lagi dah...unless PC/lappy korang diserang virus pening lalat k...nak copy pon blurr je....


Cian la bila ade yang FOLLOW, tapi blog tak dapat di kesan...korang jugak yang rugi kan...haaa...orang nak blogwalking pon susah...

Bila warna nama korang lain dari nama orang lain kat shoutbox tu, means link korang salah la tu...so check balik tau...

Contoh???

Beza kan warna tu??






MAKE SURE TULIS LA DUA-DUA




Kenapa aku tak cakap tiga sekali?? sebab shout tak leh post kalau tak de message kan?? So nak tak nak, korang wajib tulis message...

BUT...

Korang make sure la korang tulis both NAME and LINK  k...
Ni ade tau yang tulis NAME je, tapi tak de link...terkial-kial aku nak Google blog die...tu pon kalau rajin la...
Ade pulak yang tulis LINK je....then nama die akan appear as GUEST...tak salah, cuma tak bape nak cantik..hehe...Pluss kalau ade 10 orang GUEST, susah owner blog nak ingat korang.... :)



So plzzz peeps, tinggal kan jejak korang betul-betul ea...
Senang cikit owner blog nak blogwalking...
peace yaww....

16 comment:

u.m.i.e said...

gud info dear..
dah banyak kali jadi ..
org g shout tapi link salah so malas nak rajin kan diri pg cari ..:)

Mrs.A(Atiqah Wadihah) said...

betul tu betul.kadang2 diorang cakap dah follow.tapi cari2 xde pun..hehe

Noramira Kassim said...

nice info..akan diperaktikkan.saya newbie

Eein Azryn said...

setuju sangat2 ni. ada yang cakap da follow, pastu soh pegi blog dia. tapi cari2 tak jumpa. ada yang tak tinggalkan link. susah betul nak google pi cari sendiri. ><

Fatin Nazira said...

btol tu . btol . heeeee , pendapat yg bernas :)

aRa ❤ aFiq™ said...

setuju! rmai gak yg suka men tipu2 ni.. tp yew la lau da rmai2 tggl an jejak ta pat na detect lak penipu an..

adni sallam said...

betul2....sokong.at least sblum shout,tgk lu betul2...bau senang org nk follow..

nuyui a.k.a miss YUI said...

bgus benda ni dear..

ramai wat gtu..

nk bls lik pon xleh..huhu..

p/s: lau kawen,kasi kad,insyaALLAH yui mai..hehe..

Saddila said...

whoaa . bagus la entry ni . hehee .
nak g check kejap . sama ke tak
:))

Kongsi Apa2 Aje said...

salam perkenalan
setuju ngn kamu..byk sgt blogger "spam" skrg..kalau stkat blogger nak dpt 4lower tggi bek takpayah..yang tipu 4low tu satu hal. win2 situation lah..baru adail kan...grrr

just pndgn peribadi adminkongsi (^_^)

Kongsi Apa2 Aje said...

pss..kdg2 ada blogger 4low ikut "follow" bawah nav bar tu jer..kdg2 ikut tu tak kuar kat 4lower..tu yang jadik salah faham. admin sendiri pun pernah almi cmtu..html blog ada prob kot (^_^)

ayuna ayuni.. said...

nice entry...good info.

yes, you are right. kalau cem gini lagi bagus. senang dan menyenangkan...ye tak?

hehehehe

nyza said...

da mcm tutorial tinggalkn jejak dgn betul. hahaha. tp mmg btol lar. mmg ramai mcm tuu. tipu2.

syahira said...

hai sys, setuju sangat dengan post sys nih :)

mirakim said...

grngnye ajr org..
ahaha

fina wani said...

What a great tutorial ! HAHA ..
;)