Saturday, October 29, 2011

Nak Sugar Glider tapi...............

Ok to be honest, aku tak penah ade pet pon sebelom ni...TAK PENAH ADE....
Tapi since last semesta, aku ade nampak ade a few students kat UiTM main dengan sugar glider tau....Know what, aku jatuh cinta since that day....wahhh ayat....hehe
Pluss bile tengok Nadnod nye blog, lagi wat aku geram dengan suggie tu...
*Suggie tu nama manje sugar glider..


Amacam...terasa nak jugak tak?? terpukau dengan kecumilan and kebesaran mata die???


Dengan muke tak tahu malu, aku try la menggedik dengan dak Fakhri, mintak benda alah tu...haha...
sebab Fakhri tu animal lover tau, so aku bajet leh dapat la kalau mintak kat die...
And the gud news is, Fakhri setuju tok beli kat aku sugar glider tu...


Reaksi aku? Sumpah macam beruk..mate aku bling-bling wey...aku siap pikir nama untuk suggie yang bakal aku dapat tu...

BUT....
yerrr ade conditions...
Bajet dalam RM300 je...tak leh mahal sangat...and kalau suggie tu mati, die akan blame aku 100%



Di sebab kan terlampau EXCITED nak suggie, hari-hari aku surf ternet and cari info pasal suggie ni...
Yerr sumpah tak tipu, article English yang 3 pages pon abih aku bace tau...haa amik ko...
Nampak tak keSANGGUPaan aku kat situ??

TAPI............


Semakin banyak aku bace pasal suggie ni, semakin la aku putus asa nak beli....

Kenapa??


Harga die mahal
Aku dah banyak survey dah, paling murah pon aku jumpe RM250...yerr memang la bajet RM300 kan, tapi nanti nak beli barang-barang die lagi...mane nak amik dwet??
Pluss Fakhri yang belanja, tak kan la aku nak gune fully RM300 tu??
Aku masih leh pikir lagi kot...





*Eleh bukan aku tak tahu, ade gak a few people yang cakap aku ni kikis dwet die?? atau materialistik nye popuan?? Aku tak kisah la peeps, Fakhri tahu sape aku...peace yaww..



Barang keperluan yang banyak
Aku ingat kan setakat ade sangkar, kire dah cukup dah...tapi tak...........aishhh....
Sugar glider ni boleh mati kalau die bosan....yup, kalau die bosan....so bagi nak elak die bosan, kite kena la lengkap kan suggie ni dengan macam-macam mainan die....nak tengok??






Ehhhh and banyak lagi k....
*Picxa ni sume aku amik kat SINI...






Makanan die kalah makanan aku
Yang ni pon aku termenung gak tadi...memang la best kan, macam main pondok-pondok je bila wat makanan die nanti...
tapi wey, kos makanan die mahal kot...kalau aku ni dah keje and kaya, memang tak kisah la kan...
In fact, aku ni student and tak de dwet !!!





See....makanan korang semewah ni tak??

Aku bajet nak bawak sugar glider ni kat UiTM, aku nak main-main dengan die...pluss aku tahu kalau aku tinggal kan kat umah, tak de sape nak jage...

Tapi cmne?? makanan die sume nye kena frozen...
aishh ingat bilik aku kat UiTM tu ade peti sejuk ke ape??




So bile aku pikir-pikir balik, aku rasa aku terpaksa CANCEL kan niat aku tok beli sugar glider ni...
Gile la kalau aku tak sedih kan...
Menangis tau bile tahu hakikat yang aku tak kan dapat suggie ni...




Sedih nye....wuuuuu.....tak pe suggie, bukan rezeki aku kot nak bela ko...jodoh aku bukan dengan kamu....wuuuuuu....sedih nyewww....






Ade orang lain nak belanja tak?? Mummy?? Daddy??

13 comment:

Mrs.A(Atiqah Wadihah) said...

wah!bersungguhnye cari info.macam macam info boleh dpat tentang sugar glider..btw sugar glider memang comel :)

ShErA said...

memang comel sugar glider ni... kat u pun ada kwn bela.. gi kls siap bw lagi..

Feza said...

member aku pun ada bela menatang ni. serius susah dengar cite dia. kena bangun pukul 4 pagi sebab sugar glider tu bunyi ajak main. tapi siyes comel. rasa nak picit je. erk kejam ke tu? haha

mizz sue91 said...

syunk ! geli ar .... klu u bela...i nk tgk blh ? tp tgk dlm jrak 50m hahahha blh x syunk !

wanie ♥ said...

comel nye sugar glider nie :3

fatheen afiqah said...

mcm dusta semata2 jee ape yg jojie bace tue.. seyesly,, i got one.. n his name is tom.. dy mkn sng jee.. kasi je epal.. n kalau bleh royal gala laa ea.. coz dy ske buah yg manis2.. yg masam n too berair mcm oren, tembikai n aggur dy x ske plus not good for his health.. n dy x delaa kene mkn buah jee.. kasi aym n telur 2 mnggu skali.. tp kadang2 aku hemtam jee.. coz tom nie kuat mkn.. hehe.. dlm seminggu tue 2 kali gak laa aku kasi aym or telur.. n make sure putih telur.. not kuning ok.. kalau kasi kuning, dy mmg ske but end up dy akn skt perut.. over karbohidrat kann.. putih for protein.. n aym pun kalau nk bagi,, isi dy.. jgn bnyk2.. 9t dy overweight.. hee..

bout cage,,gne sngkar kucing pun x pee.. dlm rm40 pun ad.. n bout accesory,, x yah beli laa.. bwt sndri jee.. amek jee kayu kt hutan mne2, ltk laa.. n ikat tali bwt mcm jmbtn gntung.. dy dh bleh main dh.. after all,, dy ddk dlm hutan kann,, nk kasi mainn plastik pun,, bkn dy ske sgt.. kasi yg alam btol,, baru laa real n save budget lg :)

bout sg, aku beli dulu rm200 jee.. kt putrajaya.. umur ideal tyme beli 3 bulan tao.. jgn less than that.. kalau blm ckp matang,, dy bleh mati.. tnye btol2 org yg nk jual tue.. ad lg satu tmpt,, kt downtown mines..

n bout dy bleh mati sbb bosan tue,, bullshit :P seyesly.. kalau jojie nk bela glider sure laa jojie akn main dgn dy kann.. i mean,, jgn laa ltk jee dlm cage 24/7.. cbe jojie kt tmpt dy,, jojie pun akn bsn kann.. tp x de laa smpai mati -.- juz kte kene phm dy.. baru laa dy phm kte.. free2 ptg2 ke, mlm2 kee bwk dy jalan2 dlm pouch dy tue.. pouch laa accessory yg plg pntg skali.. dy tdo kt situ,, nk jln2 pun ltk dy dlm tue.. everyting laa.. wajib ad.. n yg kecik,, rm30 dh bleh dpt.. n kalau rajin,, jahit sndri pun bleh :)

dy sgt mnje n lovely.. u shud get one ! seyesly.. *lg2 org nk blnje kann.. heeee :D

ak ad yg jantan, tom.. yg tim(betina) tue dh mati coz dy sakit.. so now tgh pujuk cik abg amri tue beli yg betina.. hahaha.. bleh biakkn kann.. weeee :)

sng je laa jge dy.. jgn risau.. :)

sis92 said...

amboi jatuh cinta habis ni


bela tikus la nk ?:P

chegu abbas said...

memang mahai kot......tp kalau nak bli better bli sepasang ..hohohohohoh..

ekmal said...

mmg mahal..beli pair la..hoho

Lieya Kamaliya :) said...

comel lahh ~ hee . eh payah betol nak bela aiwan comel niee .. mcm2 kene ade kan ~

Chenta Qaseh said...

sangat comel..yana baru nampak ari tu kat bazar JB...yana try pegang..waaa~geram sangat..rase nk picit2..hii

Noramira Kassim said...

cumil sesangat..

NadNod said...

tak jadi bela ke? sebab duduk kolej yg problemnya buah la kan? tp yg mainan tu semua boleh buat sendiri :) even cage pun boleh carik yg murah.