Saturday, July 21, 2012

Jom Masak ::: Red Velvet Cake

Alhamdulillah Ramadhan datang lagi...
As hari 1st Ramadhan, hari pertama kita semua (muslim) menunaikan ibadah puasa...sebelum aku meneruskan entry merepek and berleter aku, meh sini aku nak share something.... :)

Doa malaikat Jibril menjelang Ramadhan, "Ya Allah tolong abaikan puasa umat Muhammad, apabila sebelum memasuki bulan Ramadhan dia tidak melakukan hal-hal yang berikut" :
  • Tidak memohon maaf terlebih dahulu kepada kedua orang tuanya (jika masih ada)...
  • Tidak berma'afan terlebih dahulu antara suami isteri..
  • Tidak bermaafan terlebih dahulu dengan orang-orang sekitarnya..
Maka Rasulullah pun mengatakan Amin sebanyak 3 kali.. Dapatkah kita bayangkan, yang berdoa adalah Malaikat dan yang meng-aminkan adalah Rasullullah dan para sahabat, dan dilakukan pada hari Jumaat..
Oleh itu, aku dengan rendah diri and ikhlas meminta maap kat semua, dari hujung rambut hingga hujung kaki...We're human being, mulut pulak memang lancang, memang kompem ada sakit kan hati sape-sape...maap kan saya okay :)
Dapat pulak hari ni aku nak share resepi red velvet cake, lagi la aku nak minta maap....mana la tahu resepi aku ni membuat kan orang terliur atau menggugat iman sape-sape untuk berpuasa...bajet kek sedap sangat la tu

Bagi sesiapa yang tak tahu red velvet kek tu ape...meh sini aku translate kan nama nye, kek baldu merah...cuba sebut perlahan-lahan, KEK BALDUU MERAH ...glamour kau nama dia, aww

Dan sudah semestinya warna kek ini pon color merah....kalau kek dia bukan warna merah, haruslah bukan red velvet nama nye, maybe blue, green or pink velvet ?? sungguh tak mengancam !
Red velvet cake ni agak susah nak dapat kat bakery-bakery biasa, Secret Recipe pon tak ade...kalau teringin nak makan pon, kena beli online....nampak tak limited edition nye kek tu? bila limited, makna nye sedap la!



Basically ni la antara ingredients nak buat cake ni....mostly barang-barang nye standard macam barang buat kek biasa...cuma some items je yang berbeza and a bit costly....tapi tak de la melampau sangat, agak-agak dalam RM30 je gitu ....



Susu segar and cream cheese....susu segar ni, tak kisah la ape-ape jenama pon, yang full cream ke, low fat ke, yang penting susu segar....bukan susu ibu mahupun susu kambing ! Cream cheese pun camtu jugak! aku lagi suggest kan beli jenama Philadelphia, sebab ianya lagi sedap but mahal sikit....aku beli jenama Tatura sebab tu je yang ada kat Tesco :(



Ini bukan butter biasa yer.....harus and wajib la beli UNSALTED butter, which is lebih mahal daripada salted butter....menyampah kan dengar?? yeahhh me too....agak leceh sebenarnye nak cari butter ni, tak banyak pilihan....so aku beli the cheapest one :) jimat wey jimat



LANGKAH PERTAMA

Panaskan oven, 175 darjah celcius
250 gm tepung gandum
1 sudu teh baking powder
1 sudu kecil garam halus
2 sudu teh cocoa powder

Ayak kan semua bahan di atas and ketepikan...


LANGKAH KEDUA

240ml susu segar
2 sudu teh cuka makanan / jus lemon
2 sudu teh pewarna merah

Tuangkan kedalam satu bekas, perap selama 10minit...ketepikan...campuran ni la kita panggil sebagai buttermilk ok?


LANGKAH KETIGA

150gm unsalted butter
100gm gula castor / gula pasir
200gm gula perang
1 sudu teh asen vanila

Pukul sampai kembang, sampai butter tadi putih and gebu...bila adunan tadi dah kembang and gebu, masukkan 2 biji telur....masuk satu-satu tau, jangan tunag dua biji telur sekali...pukul lagi sampai kembang lagi !
Masukkan bahan (LANGKAH PERTAMA) berselang-seli dengan buttermilk (LANGKAH KEDUA) kedalam adunan tadi...gaul sampai rata and ketepikan


LANGKAH KEEMPAT

2 sudu teh cuka makanan
1 sudu teh soda-bikarbonat

Campur kan kedalam satu besar, larutan ni akan berbuih macam asid-asid gitu...ohh jangan panic mahupun teruja...bila dah berbuih tu, cepat-cepat masukkan kat adunan (LANGKAH KETIGA) tadi tau..Gaul rata

Masukkan kedalam loyang, and bakar selama 25-30 minit...suhu ?? 175 darjah celcius okay!
Bila dah masak, tunggu sampai kek tu sejuk, baru boleh hias tau...



CREAM CHEESE FROSTING

250gm cream cheese
30gm butter
1 sudu kecil asen vanilla
1 sudu besar susu segar
100gm gula icing (blend aje gula pasir tu sampai halus)

Pukul semua bahan diatas sampai kembang !
*Cream cheese sedap dimakan bila sejuk...so bila dah tepek2 kat atas kek tu, simpan dalam peti sejuk dulu before makan ok :)










Walaupun selekeh and tak cantik pon....tapi aku bangga...HAHA....at least, aku berjaya buat bezday kek untuk abang and akak ipar aku...and I managed to make Fakhri's cake, specially design for him :)

Obviously, kek ni memang sedap tau...jangan takut untuk mencuba ok, kalau tak jadi, at least kita belajar :)

3 comment:

HUDAJMAL said...

wahaa, kalau bukak blog yien, mesti terliur. =='

Penyuluh Perikanan said...

postingan yang bermanfaat,

kunjungan dan silaturahmi, salam ramadlon
selamat manjalankan ibadah puasa
semoga tetap sehat, banyak makan banyak ibadah

saya numpang follow....743
sudilah kiranya follow back
Thank you, terima kasih.
ditunggu yah...

Arham Md Ali said...

Suka tengok cara memasak ni, sebab steps dia terang ^__^