Monday, July 2, 2012

Jom Masak ::: Spaghetti Bolognese

To be honest , aku memang tak reti masak...sambal, gulai, tomyam or pape je la...memang aku angkat tangan menyerah diri, tak reti and tak pandai wey...Jangan cakap aku tak pernah belajar or cuba, tapi bila masak...Fakhri cakap lauk aku macam sampah...sobosbosob

Aikkk jangan reject dulu yer mertua-mertua sekalian...aku ni tak de la teruk sangat bab dapur ni....bab masakan melayu or daily meal ni, memang mengaku dengan ikhlas hati la kan, memang teruk...tapi kalau bab pastry or western food, InsyaAllah sedap okay...

Puding caramel, pavlova, kek or biskut memang hujung jari la wey.. ayat bongkak...
Kali ni masak spaghetti pulak, teringin nak makan :)



Amacam ?? nampak sedap kan?? ermmm rasa die memang sedap okay...puas la aku dengan family makan, ala-ala Italia (sedangkan sokong Spain) gitu dinner makan spaghetti...huhu...

Nak cuba masak ?? jangan kalut-kalut, senang je cara die...jom try :)


Antara basic ingredients nak masak spaghetti....
Most people pakai cendawan butang yang dalam tin tu, tapi aku guna cendawan butang fresh gini...actually sama je pon rasa die, tak bawak pape perubahan pon...jenis pasta jangan salah pilih okay, jangan amik angle-hair la bagai...pilih SPAGHETTI tau ....


Aku guna sos Prego-roasted garlic parmesan ....sedap and tak masam sangat, pastu rasa lemak cheese die..yummy !!!
Before this, ade la guna Kimball sauce ....murah and sedap jugak actually...tapi kite dah biasa dengan Prego kan, terus kan la guna Prego...senang :)



Ini bahan tak wajib, tapi untuk penambah sedap ....and truely is, sangat sedap :)
Kalau tak nak guna daging cincang, boleh je guna daging burger or sausage....semua-semua boleh la, cari je ape yang ade kat umah tu..ikut selera kita kan...



CARA MASAK SPAGHETTI 



1) Panas kan air dalam kuali/periuk besar...
2) Tunggu air panas atau merenih, then masuk kan sedikt garam halus and sedikit minyak/mentega ...macam aku, aku letak minyak jagung, terlanjur minyak jagung je yang ada kat dapur...
3) Then, masuk kan spaghetti dalam kuali/periuk
4) Tunggu sampai spaghetti lembut and masak...
5) Tos kan spaghetti and titis kan sedikit minyak kat spaghetti tadi...gaul sampai sebati...

Camne nak tahu spaghetti tu dah masak ke lom ?? 
Potong sikit spaghetti kat dalam periuk tadi tu, and baling kat dinding...kalau spaghetti tu melekat kat dinding, makne nye dah masak...kalau tak melekat, korang rebus la lagi 2,3 minit...

Kenapa kena letak minyak kat spaghetti ??
Sebab tak nak bagi spaghetti tu melekat...minyak tu tak kisah la minyak pape pon...asal kan bukan minyak yang berbau busuk la kan...tapi SEBAIK-BAIK nye guna minyak zaitun 


CARA MASAK SOS

Even nampak selekeh presentation nye, tapi sedap tau ...haruslah puji air tangan sendiri yaw

1) Panas kan sedikit minyak, dalam 1 atau 1 setengah sudu besar..
2) Cincang lumat-lumat bawang putih (2-3 biji) , potong dadu bawang merah (1 biji) ...tumis kan sampai naik bau...jangan biar kan bawang tu hangus, just layu-layu je ...
3) Masuk kan daging cincang/sausage ....masak sampai daging tadi bertukar warna..nanti sepanjang nak tunggu daging tu bertukar warna, daging tu akan mengeluarkan minyak sikit...so jangan la panic-panic pulak, memang camtu...
4) Masuk kan sos Prego tadi...depend la korang nak masak sebanyak mana...macam aku, aku letak separuh botol (botol besar), boleh makan 5 orang .....Gaul sebati
5) Masukkan sedikit air, lebih kurang satu cawan ....gaul sebati
6) Masukkan sedikit sos cili, sos tomato/tomato puree ....sebagai penambah rasa...
7) Garam secukup rasa
8) Lastly masukkan cendawan butang ....
9) Tunggu sampai mendidih...then hidang  :)


Some people suka makan spaghetti dengan meetball kan?? kalau lupa nak beli, korang boleh je buat sendiri...


CARA MASAK MEETBALL


Walaupun buruk and tak berseni, tapi sedap and lembut tau !


1) Pecahkan sebiji telur dalam bekas and pukul telur tu sikit...
2) Amik sedikit daging cincang tadi, and gaul kan bersama telur ....
3) Letak sedikit garam and lada hitam....
4) Bulat-bulat kan and lumur dengan tepung...
5) Goreng and hidang !


Selamat mencuba and menikmati nya :)


10 comment:

HUDAJMAL said...

mertua-mertua sekalian? nampak mcm byk. hahaha.

Cik Kay Jue said...

wah2 da macam blog resepi.. :)

NadNod said...

waaah, dah boleh jadi menantu dah ni. cepat cepat kahwin ;D hehe

Hani Shaa said...

hehehe ... nampak sedap laa boleh cuba nie :)

Mir said...

Thanks for the meatball recipe.
It's really taste good although it looks so ugly xD

mronezai said...

it was meatball though , not meetball :D nice recipe , good

mronezai said...

it was meatball though , not meetball :D nice recipe , good

Hanie said...

waaa.. sedap nye.. senang je nak buat, ringkas.. thankss yer..

Anonymous said...

best juge resepi nih...untuk org bujang macam kami...huhu tq

Anonymous said...

Boleh cuba nih! Hihi yummmyy