Wednesday, December 19, 2012

Jom Masak ::: Puding Caramel


Secara jujur nya, ini adalah resepi yang PALING SENANG and MURAH yang pernah aku cuba...
Sebelum ni, ada la beberapa kali buat caramel pudding ni...tapi macam malas nak hupdate...elehhh resepi senang pon nak kecoh-kecoh kat blog ke? Hello, semua orang pandai masak la Yien, except you !

Tapi bila banyak kali buat, semakin cantik puding aku ni...admit it, setiap kali nak terlangkup kan puding ke atas pinggan, kompem terbarai..setiap kali buat, makin kurang la barai dia tu...up until today, baru la PERFECT...hahaha...so baru la ada keyakinan sikit untuk di tepek kan kat dalam blog ni haa....huhu

Alang kepalang aku semakin tak ada cerita untuk nak di cerita kan, boleh la kongsi-kongsi resepi yang most people dah tahu ni.. :)


Amacam ? Cantik kan bentuk and warna dia...uishh sedap betul... *menaip sambil terkenang puding kat dalam fridge ...


BAHAN-BAHAN

1 cawan gula
1 tin susu cair (evaporation milk)
6-8 biji telur (ikut selera)
1-2 sudu esen vanila

Cost bahan-bahan ni tak abis RM10 pon, murah and sedap dimakan :)


CARA-CARA

Membuat caramel :
Sebenarnya caramel ni hanya la gula pasir yang di cair kan...orang kampung panggil gula hangus...


  1. Panaskan kuali/periuk TANPA sebarang minyak atau air...guna api sederhana okay :)
  2. Masukkan 1 cawan gula pasir...kacau perlahan-lahan sampai gula cair and keperangan..
  3. Bila gula dah sedikit perang and cair sepenuh nya, letak kan setengan cawan air kedalam kuali/periuk tadi...waktu letak air tu, kena hati-hati sikit sebab gula akan sedikit meletup...tapi jangan cuak tau, itu perkara biasa :)
  4. Gula akan mula berketul and mengeras...kacau perlahan-lahan sampai gula larut and perang...this is what we called it as "caramel"
  5. Tutup api and tuang kan caramel ke dalam loyang/bekas..

Membuat pudding : 
Bila dah tuang caramel tadi ke dalam loyang/bekas, baru la mula kan proses membuat pudding ni..
Korang boleh guna mixer atau blender...aku lebih selesa guna blender dapur tu, senang kerja...tapi kena make sure blender tu tak ada bau kunyit atau cili and bawang la ea :)

  1. Tuangkan 1 tin susu cair, and kocak kan tin susu tadi dengan air and tuang ke dalam mixer/blender...lebih kurang setengan tin air je tau...
  2. Masukkan telur...ada orang cakap, lagi banyak telur lagi sedap tau...tapi aku selalu guna 5-6 biji je, sebab aku tak suka bau telur yang SEDIKIT hanyir...
  3. Masukkan esen vanila..sekurang-kurang nya 1 sudu besar...tapi aku letak 2 sudu sebab nak kurang kan bau telur...
  4. Masukkan 1-2 sudu besar gula pasir...tak perlu banyak sangat, sebab caramel tadi dah memaniskan pudding kita ni.. :)
  5. Blend kan semua bahan tadi...tak perlu nak blend lama-lama, tak perlu sampai kembang...cukup sekadar adunan tadi well mix (bergaul rata)..
  6. Tuang kan adunan kedalam loyang, loyang yang kita letak caramel tadi tu...
  7. Kukus pudding kita lebih kurang 20-30 minit....guna api sederhana tau :)

Cara hidangan : 
  1. Keluarkan loyang daripada pengukus...biar kan sedikit sejuk/suam-suam...
  2. Terlangkupkan loyang ke atas pinggan...nanti lapisan caramel akan berada kat atas pudding la...
  3. Sejukkan ke dalam peti sejuk, and makan dengan hati yang gumbira :)
  4. Kalau ada whipping cream, sedap gak di makan bersama caramel pudding ni :)

0 comment: